Događaji

Francuska ambasada proslavila svoj državni praznik u Srbiji - 14. jul

U vrtovima rezidencije održan je veliki prijem koji je okupio visoke zvaničnike, kao i brojne partnere i prijatelje francuske države

Državni praznik Republike Francuske u prepodnevnim časovima obeležen je polaganjem venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koji je podignut u ime francusko-srpskog prijateljstva u Prvom svetskom ratu. 

U večernjim časovima u vrtovima rezidencije održan je prijem čiji su domaćini bili ambasador Pjer Košar i njegova supruga. Na samom početku gosti su čuli francusku, srpsku i evropsku himnu u interpretaciji Katarine Jovanović, koja se može pohvaliti brojnim priznanjima za svoj umetnički i pedagoški rad i velikim prijateljstvom sa ambasadom i francuskom državom.

Nakon toga usledio je govor ambasadora, u kojem je odao počast zajednici škole Ribnikar koju je zadesio tragičan događaj. Ambasador je istakao posvećenost Francuske podršci pristupnom procesu Srbije Evropskoj Uniji u političkim telima i kroz ekonomsku, naučnu, prosvetnu i kulturnu saradnju. Podsetio je i da se francuska vlast angažovala na polju normalizacije odnosa Srbije i Kosova. Svoje izlaganje ambasador je iskoristio da najavi izlazak filma "Lančana reakcija", francusko-srpske koprodukcije koji govori o žrtvama ozračenim tokom nuklearne nezgode u Vinči 1958. godine, kojima je prva transplantacija koštane srži na svetu urađena u Francuskoj. 

Svojim prisustvom događaj su uveličali premijerka Ana Brnabić, predstavnici verskih zajednica, kulturnog i javnog života, prijatelji i partneri u svim oblastima, kao i članovi francuske zajednice. 

 

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin