Članovi

Naš član Coface je objavio saopštenje za javnost

Studija izmiravanja obaveza nemačkih kompanija tokom 2024. godine

Osma studija izmirivanja obaveza nemačkih kompanija u izdanju kompanije Coface svedoči o izvesnoj stabilnosti u pogledu izmirivanja obaveza nemačkih kompanija, pri čemu 80% njih svojim klijentima nudi uslugu odloženog plaćanja. I pored toga, ovaj podatak ne predstavlja nikakvu utehu, naročito uzimajući u obzir sve veće kreditne rizike prouzrokovane nagomilanim neizmirenim obavezama.

Pošto se u međuvremenu nisu pojavili novi značajni faktori poslovnog rizika koji bi se odrazili na nemačku privredu, nema većih promena ni u rokovima za odloženo plaćanje niti u statističkim podacima u vezi sa kašnjenjem u izmirivanju obaveza. O tome svedoči i podatak da je od svih kompanija koje su u 2024. godini učestvovale na tržištu, njih 80% nudilo plaćanje na odloženo, što je skoro u ravni sa vrednostima iz vremena pre pandemije (81%). Opredeljenost većine nemačkih kompanija da svojim kupcima nude kraće rokove za odloženo plaćanje je ostala nepromenjena, pri čemu je prosečni rok za odloženo plaćanje u 2024. iznosio 32,1 dan.

Kašnjenje u izmirivanju obaveza: finansijski rizici rastu

Procenat kompanija koji je ove godine prijavio nova kašnjenja u naplati potraživanja se tokom 2024. popeo na vrednost od 78%. Prosečno trajanje kašnjenja u izmirivanju obaveza se u 2024. neznatno uvećalo do iznosa od 30,8 dana. Međutim, kreditni rizik prouzrokovan nagomilanim potraživanjima sa čijom naplatom se kasni između 6 meseci i 2 godine se naglo povećao u 2024. godini: 16% nemačkih kompanija je prijavilo ultra-dugo kašnjenje u naplati potraživanja čiji iznos predstavlja 2% ili više od ukupnog godišnjeg prometa kompanije. Mašinska industrija predstavlja sektor koji je u tom smislu najviše pogođen.

Ekonomski izgledi: politička neizvesnost postaje glavni faktor rizika za poslovanje

Ispitanici iz gotovo polovine nemačkih kompanija (48%) su posvedočili o pogoršanju poslovne situacije u periodu između 2023. i 2024. godine, dok je samo 9% njih prijavilo poboljšanje. 
Što se poslovnih izgleda tiče, u nemačkim kompanijama u 2025. godini očekuju veću stabilnost u poređenju sa vrlo niskim nivoom stabilnosti zabeleženim tokom 2024. Politička neizvesnost u Nemačkoj kao i u ostatku sveta bi mogla negativno da se odrazi na pomenuta očekivanja, pri čemu bi najveći faktori rizika bili izvozne aktivnosti, problemi u lancima snabdevanja kao i lokalne poteškoće sa kojima se suočava nemačka privreda. 

Kako bi svoje poslovanje učinile što otpornijim, 16% nemačkih kompanija je tokom
2024. godine uvelo mere umanjivanja poslovnih rizika dok u 29% kompanija koje su učestvovale u ovom istraživanju očekuju da takve strategije budu primenjene tokom naredne tri godine.

Documentation

Download Saopstenje_za_javnost_Studija_izmirivanja_obaveza_nemackih_kompanija_tokom_2024.pdf  (PDF • 173 KB) Download Payment_survey_Germany.pdf  (PDF • 645 KB)

Ostale novosti

No news available.

Naši događaji

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin